Duurzame maatregelen Culemborg

De bewoners van een jaren 90-woning in Culemborg besloten de stap te zetten naar een energieneutraal onderkomen zonder gasaansluiting. Maar dan zonder ingrijpende bouwkundige maatregels of aanvullende isolatie. De vorige situatie maakte gebruik van een HR-combiketel en houtkachel. Daarnaast zijn er al eerder 2000 acht zonnepanelen aangeschaft, waardoor het dak weinig ruimte bood voor nieuwe panelen.

Voor deze klus is gekozen voor een gescheiden systeem voor verwarming en warm water. Zo wordt het hoogste rendement behaald en wordt er minder elektriciteit verbruikt. Ook kan de warmtepomp voor verwarming uitgeschakeld worden als er geen warmtevraag is. Met behulp van een compressor wordt de buitenwarmte nu door de warmtepomp naar 35 tot 40°C gebracht. De bestaande radiatoren zijn vervangen door convectoren met aluminium wisselaars die de warmte zo efficiënt mogelijk overdragen. De houtkachel mocht blijven staan en wordt gebruikt als bijverwarming.

Door het verplaatsen van de bestaande zonnepanelen kwam er ruimte vrij voor 22 nieuwe panelen voorzien van micro-omvormers. De bestaande zonnepanelen zorgen nog wel voor extra opbrengst. Het project heeft daarnaast € 5.500 aan subsidie verkregen. Uiteindelijk zijn de wensen van de bewoners gerealiseerd en kunnen ze jarenlang vol genot wonen, zonder maandelijkse energielasten.

Toegepaste technieken

  • Thermodynamischer warmtepomp
  • Gescheiden systeem
  • 22 Nieuwe zonnepanelen
  • Lagere energielasten zonder bouwkundige aanpassingen

Wilt u weten wat voor u de beste oplossing is?

Neem vrijblijvend contact met ons op.
Vul onderstaand uw gegevens in.