Gasloos wonen

In de wijk Albano in Oudenbosch verzorgt Bogers Duurzaam de installatie van enkele nieuw te bouwen woningen. Deze hebben geen gasaansluiting meer.

Op de begane grond en verdieping is lage temperatuur vloerverwarming gemonteerd, afgestemd op de temperatuur-instellingen van de warmtepomp. De lucht-/water warmtepomp met ingebouwde boilervat voor warmtapwater is op zolder gezet. De buiten-unit staat op het platte dak aan de achterzijde van het huis en heeft een laag geluidsniveau van 40 dB(A), dit is vergelijkbaar met het geluidsniveau van een ketel.

Het vermogen van de warmtepomp is mede bepaald door het type mechanische ventilatie-systeem, deze wordt geactiveerd als het vochtgehalte of de mate van vervuiling te hoog worden. De ventilatie werkt zo volledig vraag gestuurd en draait niet als het niet hoeft.

Om een deel van het elektrisch vermogen op te wekken wat de woning verbruikt zijn tien zonnepanelen gemonteerd. Met de subsidie van de overheid is zo tegen minimale meerkosten een duurzame woning gerealiseerd.

Toegepaste technieken

  • Lage temperatuur verwarming
  • Lucht-/water warmtepomp
  • Vraaggestuurde ventilatie
  • Zonnepanelen