Duurzaam parochiehuis Oud Gastel

Bewoners van het voormalige parochiehuis in Oud Gastel wilden de stap zetten richting een duurzaam pand. Hoewel het monumentale pand erg fraai is, was het bijzonder slecht geïsoleerd. Er zijn veel loze ruimtes, een grote hal, een lange overloop en een reusachtige zolder, die niet verwarmd hoeven te worden. Aan Bogers Duurzame Projecten de taak om duurzaamheid in het parochiehuis te realiseren.

Een pand met de status van een monument is niet zomaar geïsoleerd. De eerste stap in het proces was dus het verminderen van de warmtevraag. De cv-leidingen die over de niet-geïsoleerde zolder liepen, werden geïsoleerd. Ook werd er in de keuken en woonkamer een pelletkachel geplaatst, die veel gas bespaart in de leefruimtes. Voor de warmteregeling van de verschillende ruimtes werd een zoneregeling ingezet, waarmee elke plek in het pand draadloos kan worden aangestuurd door een radiatorkraan. Nooit meer onnodig verwarmde ruimtes.

“De opwekking van de nodige elektriciteit voor warm water is afkomstig van de 22 zonnepanelen op het dak.”

Voor het verduurzamen van het warme tapwater is gekozen voor een micro-warmtepomp die warmte haalt uit de buitenlucht en dit op een temperatuur van 55°C brengt. De warmtepomp heeft een klein vermogen en zorgt ervoor dat er zo’n 500 liter water warm blijft. Daarnaast werd in het parochiehuis een hybride lucht/water-warmtepomp gemonteerd die zorgt voor een aanzienlijke besparing op gasverbruik. De opwekking van de benodigde elektriciteit is afkomstig van de 22 zonnepanelen op het dak. Een optimaal wooncomfort tegen minimaal energieverbruik.

Toegepaste technieken

  • Geïsoleerde cv-leidingen
  • Pelletkachel in woonruimtes
  • Micro-warmtepomp
  • 22 Zonnepanelen

Wilt u weten wat voor u de beste oplossing is?

Neem vrijblijvend contact met ons op.
Vul onderstaand uw gegevens in.